Climate Inequality Kills

Why curbing the excessive emissions of an elite few can create a sustainable planet for all

Utdrag från rapporten:

”Det enda sättet att undvika klimatsammanbrott och skapa social rättvisa är att radikalt minska ojämlikheten.

Detta informationsdokument från Oxfam, avslöjar den katastrofala klimatpåverkan från de rikaste individerna i världen och föreslår att man vidtar brådskande åtgärder för att skydda människor och planeten.

Den lilla mängd koldioxid vi fortfarande kan släppa ut på ett säkert sätt, förbränns urskillningslöst av de superrika. Dokumentet delar nya bevis på hur yachter, jetplan och förorenande investeringar från 50 av världens rikaste miljardärer påskyndar klimatkrisen. Oxfams forskning visar att utsläppen från världens superrika 1% orsakar ekonomiska förluster på biljoner dollar; bidrar till enorma skördeförluster; och leder till miljontals dödsfall.

När de globala temperaturerna fortsätter att stiga och riskerar livet och försörjningen för människor som lever i fattigdom och osäkerhet, måste vi agera nu för att begränsa utsläppen från de superrika och få rika förorenare att betala.”

thefuture, Resurs, Oxfam Carbon Inequality Kills
  • Miljardärer släpper ut mer koldioxid på 90 minuter än vad en genomsnittlig person gör under en livstid.
  • Utsläppen från de superrika 1% orsakar 1,5 miljoner dödsfall på grund av värme. Liksom:
    …. miljarder av förluster i låg- och lägre medelinkomstländer.
    …. skördeförluster som kunde ha fött miljontals människor

2019 FÖRORSAKADE DE ALLRA RIKASTE 1%

(ca. 77 miljoner människor)

%

AV DE GLOBALA KOLDIOXIDUTSLÄPPEN

Vilket motsvarar de samlade utsläppen
som förorsakades av 66% av mänskligheten fattigaste.

(ca. 5 miljarder människor)

 

thefuture, Oxfam_Emissions_share_swedish
thefuture, Oxfam_Emissions_share-2_swedish
thefuture, EGR-Consequences of carbon emissions-top10%
thefuture, EGR-Consequences of carbon emissions-top1%
thefuture, EGR-Consequences of carbon emissions-top 50

Oxfams policy-rekommendationer för en jämlik transformation 

De superrikas utsläpp driver vår planet till bristningsgränsen och förvärrar ojämlikhet. De förbrukar vår dyrbara koldioxidbudget på överdriven lyx och allt mer ackumulering av välstånd, med direkta och förödande konsekvenser för planeten och för världens fattigaste länder och samhällen.
Vi kan inte avvärja en total klimatkatastrof om inte kraven ställs på världens rikaste individer att göra dramatiska och omedelbara minskningar av utsläppen.
För att komma till rätta med klimat- och ojämlikhetskriserna måste regeringar agera och prioritera följande åtgärder för att minska utsläppen; få rika förorenare att betala och skapa nya system som prioriterar människor och en välmående planet.

1. Minska utsläppen från de rikaste.

a. Ta fram och genomför rättvisa och ambitiösa klimatplaner för att minska utsläppen enligt kraven i Parisavtalet.
b. Beskatta de superrika för att stävja deras överdrivna konsumtions- och investeringsrelaterade utsläpp och deras stöd till förorenande industrier.
c. Förbjud eller beskatta koldioxidintensiv lyxkonsumtion
d. Reglera företag och investerare för att radikalt och rättvist minska deras koldioxidutsläpp.

2. Se till att rika utsläppare får betala

3. Omstrukturera vår ekonomi och våra system till att leverera välmående  samhällen och en välmående planet.

För att hantera ojämlikhet och klimatkriser behöver vi också etablera nya system och åtgärder som främjar det dubbla målet; mänskligt välbefinnande och en välmående planet.

 

Alla regeringar måste:
  • Sätta upp mål för att radikalt minska ekonomisk ojämlikhet. En betydande och varaktig minskning av klyftan mellan de rika och resten av världen är det enda som kan stoppa klimatförändringen och skapa social rättvisa. Regeringar bör åta sig ett globalt jämlikhetsmål som dramatiskt minskar  ojämlikheten mellan det globala nord och det globala syd. Både på global och på nationell nivå bör de samlade inkomsterna för de översta 10 % inte vara högre än för de lägsta 40 %. Landsägda nationella planer måste utvecklas för att minska ojämlikheten genom gemensamma processer som involverar alla grupper inom befolkningen.
  • Gå bortom det bristfälliga målbegreppet om BNP-tillväxt och sätt nya mått på framsteg i centrum för offentliga policyer. Dessa måste fokusera på jämlikhet, mänskligt välbefinnande och en välmående planet.  De måste återspegla hur inkomst och förmögenhet är fördelad och fullt ut inkludera obetalt- och omsorgsarbete som utförs i oproportionerlig grad av kvinnor och marginaliserade personer.
  • Avvisa det nyliberala ekonomiska tänkesättet och sätt staten i centrum för att leverera hälsosamma och välmående samhällen som är bra för människor och planeten. Detta innebär att förkasta antagandet att det enda sättet att omvandla vårt samhälle bort från fossilbränsleberoende är genom att möjliggöra och/eller subventionera privata aktörer. Det innebär också att åta sig strategiska offentliga investeringar i forskning och utveckling, tillhandahållande av tjänster, förnybar energi och offentliga transporter och infrastruktur.
  • Omforma globala institutioner som Internationella valutafonden (IMF), Världsbanken och Världshandelsorganisationen (WTO), för att säkerställa att länderna i det globala syd har autonomt och politiskt utrymme för att bygga en bättre framtid för sitt folk.

FNs resolution A/RES/70/1 ”Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development” – De Globala Målen för hållbar utveckling antogs den 25 September 2015, av generalförsamlingens samtliga 193 länder.

Avskaffa fattigdom i alla dess former överallt

Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär bland annat även brist på frihet, makt, inflytande, hälsa, utbildning och fysisk säkerhet. Man brukar tala om multidimensionell fattigdom. Särskilt utsatta är kvinnor och flickor. Det är viktigt att alla länder inkluderas oavsett deras ekonomiska status, då fattiga människor även finns i rika och medelinkomstländer.

Att utrota fattigdomen är en grundläggande förutsättning för att uppnå människors fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Rätten till social trygghet slås till exempel fast i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, ändå saknar en stor andel av jordens befolkning grundläggande trygghet (bland annat personlig säkerhet, mat, vatten och sanitet).

Dokument

thefuture, cr-climate-equality-201123-en

Executive Summary

thefuture, cr-climate-equality-201123-en

Full Paper

thefuture, cr-climate-equality-201123-en

Methodology note

Acknowledgement:

The material “Carbon Inequality Kills: Mira Alestig, Nafkote Dabi, Abha Jeurkar and Alex Maitland – Oxfam – October 2024
is adapted by the publisher with the permission of Oxfam, Oxfam House, John Smith Drive, Cowley, Oxford OX4 2JY UK www.oxfam.org.uk.
Oxfam does not necessarily endorse any text or activities that accompany the materials, nor has it approved the adapted text.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!