Utgivningsbevis

Nr: 2018-444

thefuture® innehar utgivningsbevis och därmed ett grundlagsskydd för webbplatsen. 

Ansvarig utgivare: Sören Andersson

Vid publicering på internet kan yttrandefriheten skyddas på samma sätt som i radio, tv och tidningar. Vissa kan omfattas av ett automatiskt grundlagsskydd, som exempelvis massmediaföretag. Men även mindre företag och privatpersoner kan ansöka om utgivningsbevis för att få sin webbplats grundlagsskyddad.

Vad innebär grundlagsskydd?

Grundlagsskyddet innebär bland annat att:

  • Särskilda ansvarsregler gäller för yttrandefrihetsbrott.
  • Utgivaren ansvarar för det som publiceras.
  • Meddelare har rätt att vara anonyma – myndigheter får inte forska efter deras namn och journalister får inte avslöja meddelarens identitet.
  • Myndigheter inte får förhandsgranska eller försvåra publicering. (censurförbud)
  • Ett utgivningsbevis innebär att reglerna om personuppgiftsbehandling (GDPR) inte gäller när det strider mot den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet. Förordningen påverkar alltså inte verksamheter med utgivningsbevis och massmedieföretags automatiskt skyddade databaser.

Läs mer här

Utgivningsbevis

Företag, organisationer och privatpersoner vars webbplatser eller databaser inte omfattas av ett automatiskt grundlagsskydd kan ansöka om ett utgivningsbevis som ger samma grundlagsskydd. Det är dock frivilligt att ansöka om ett utgivningsbevis.

Ett utgivningsbevis innebär att webbplatsen får grundlagsskydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen. Grundlagsskyddet gör att reglerna i personuppgiftslagen inte gäller och då är det tillåtet att publicera personuppgifter som till exempel namn och adress utan att företaget/personen som driver webbplatsen behöver din tillåtelse. Alla webbplatser som publicerar personuppgifter har inte utgivningsbevis och för dem gäller personuppgiftslagen.

Läs mer om utgivningsbevis här

Utgivningsbeviset ger dock inte rätt att publicera vad som helst.

Ett utgivningsbevis ger inte rätt att publicera vad som helst. De handlingar som strider mot grundlagen som till exempel förtal, olaga hot eller hets mot folkgrupp kan polisanmälas. I vissa fall kan också Justitiekanslern ta upp åtal som handlar om förtal. 

Vad kan jag göra om jag inte vill att mina personuppgifter skall finnas på en webbplats?

Kontakta ansvarig utgivare för webbplatsen och be att dina uppgifter tas bort. Utgivningsbevis för webbplatsen innebär att thefuture® har rätt att publicera uppgifterna och behöver inte ta bort dem. Myndigheten för press, radio och tv kan inte ta bort personuppgifter åt dig eller be företaget/personen som driver webbplatsen ta bort uppgifterna.

Vem som helst kan ansöka om ett utgivningsbevis för sin webbplats. Det är Myndigheten för press, radio och tv (MPRT)som utfärdar utgivningsbevis.

Sök i Tillståndsregistret

Läs mer om utgivningsbevis hos Datainspektionen

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!

Share This