Åsikter är inte Fakta…!

av | feb 18, 2018 | Blogg

…i veckan som gick hörde jag en minister och en branschföreträdare diskutera kring flyget – båda använde sina ”egna” fakta och i princip verkade diskussionen gå ut på vem som retoriskt kunde framställa sina fakta som ”bäst” och, framförallt vem som kunde få den andra att framstå som ”icke trovärdig”…

Efteråt diskuterades bl.a. i sociala media vem som ”vann” diskussionen – nästan inte ett ord sas om fakta eller om själva grundproblemet eller varför diskussionen överhuvudtaget avhölls!

Med en förbluffande ökning på senare tid och i synnerhet i kölvattnet av det senaste amerikanska presidentvalet, så verkar det som om betydelsen och vikten av korrekta FAKTA har blivit alltmer utmanat och urvattnat – till förmån för ”alternativa fakta”, ”fake news”, ”uppfattad sanning”, ”åsikter”, ”partiska tolkningar”, utelämnande av uppgifter och ibland rena rama lögner.

thefuture, Blogg, EinsteinPopulismen blomstrar och vinner mark, inte bara på den politiska arenan utan också i en mer generell bemärkelse. Lobbyister exploaterar, och till och med förvränger, fakta för att främja sina specifika agendor.

I dagens komplicerade värld, med riktigt stora utmaningar framför oss, är vi människor benägna att söka oss till ”Enkla utvägar” – att leta efter enkla svar och lösningar på komplicerade och komplexa problem.

Allt oftare används detta för att ”tjäna poäng”, vinna politiska fördelar eller för att ställa motparten i en ofördelaktig dager. Istället för att först skapa koncensus om korrekta fakta och problemställningar för att sedan diskutera kring olika lösningar, väljer man allt oftare att framföra olika ”scenarior” baserade på ett eget urval av fakta som stödjer den egna åsikten.

Detta är en oerhört oroande utveckling. Särskilt om dessa ”alternativa fakta” eller ”åsiktsbaserade fakta” inte ifrågasätts – om de får stå oemotsagda eller, ännu värre, om viktiga beslut baseras på dem.

”Facts do not cease to exist because they are ignored”

Aldous Huxley

I mänsklighetens historia har det aldrig varit så lätt att få tillgång till stora mängder fakta och data som nu. Men tillgängligheten till data ensamt är inte lika med kunskap – data måste kontrolleras och anpassas till det faktiska sammanhanget. Data måste också sammanställas och redovisas på ett sätt som gör att det kan förstås korrekt.

Det är precis det här som vetenskaplig forskning handlar om – utmanandet av en teori eller en idé, sökandet efter oklanderliga bevis (proof of concept), oavsett om det stöder eller motsätter sig det ”önskade” resultatet.

Faktaresistens…

Problemet är att de flesta av oss inte är forskare; Vi tittar inte på data och fakta som serveras oss med skepticismen hos en forskare, och vi allokerar sällan eller aldrig den tid som krävs för att säkerställa att fakta är korrekta. Istället ”väljer” vi ofta okritiskt ut de fakta som bäst stämmer med vår egen livsstil, vår politiska åskådning, vårt samvete (vår ”bubbla”) eller hur vi önskar/drömmer att världen skall vara…

Internet ger oss oöverträffade möjligheter att inte bara få tillgång till data utan även att jämföra data från olika källor. Men det är naturligtvis samtidigt också en utmärkt spridare av skräddarsydda fakta och data som är utformade för att passa någons preferenser eller behov.

… i vårt sammankopplade samhälle verkar fakta alltmer ha blivit en form av ”variabel”. En variabel som kan utformas så att den passar någons preferenser eller behov, och det behöver inte ens vara sant, ”alla” påståenden är OK…

thefuture, Blogg, Fakta eller illusion

Okunnighet föder mer okunnighet, som föder mer…

Om någon ”kommer undan” med en lögn, tenderar andra att ”följa efter”. Helt enligt någon slags ”ny antisocial paradigm” som säger att;

”Det är OK att fuska och ljuga – det är att bli påkommen som är fel…”

I vissa fall kan en renodlad lögn få >100 000 retweets på twitter och >66 000 ”gillar”, samtidigt som fakta som genomlysts och granskats av ett överväldigande antal erkända ämnesexperter utsätts för olika grad av misstroende, nättroll etc… (?)

Beror detta på uppriktig okunnighet, samvetsgrann dumhet eller är det kanske en manifestation av total likgiltighet?

“The secret of freedom lies in educating people, whereas the secret of tyranny is in keeping them ignorant.”

Maximilien Robespierre

  

Appropå twitterinlägget ovan:
…Det är väl egentligen ganska sorgligt att 240 år efter Thomas Jefferson – en av de amerikanska ”förfäderna”, huvudförfattaren av den amerikanska självständighetsförklaringen och senare den tredje presidenten i USA – bl.a sa att;

”Den som tillåter sig att berätta en lögn en gång, finner det mycket lättare
att göra det en andra och en tredje gång tills det blir en vana…”

…skulle han komma att följas av någon som verkligen har gjort osanning till en vana!

Drömmeri och förnekelse…

Många av oss fnyser och skakar på huvudet, när vi hör hur Trump och hans administration öppet förnekar klimatförändringarna. Hur de drar sig ur Paris-avtalet, raderar ordet ”Climat-change” från statliga hemsidor, hur de gör den ena efter den andra eftergiften för fossilbränslebranschen, inför höga tullar på solceller, utfärdar tillstånd till mer pipelines och mer borrning efter olja i Arktis, sänker eller minskar kraven på olika utsläpp o.s.v.

Politikernas förnekelse och drömmar om ”tider som har flytt” blandat med stora mängder ekonomiska påtryckningar från reaktionära krafter, framför allt fossilbranschen, har väl aldrig synts så tydligt och öppet förut. 

thefuture, BloggHäromdagen dök så den här artikeln upp i Svenska Dagbladet.

Det visar sig att på en enkät om flygande, som 170 (av 349) riksdagsledamöter besvarat, så anser 58,5 % att svenskarna kan öka sitt flygande…? [!]  

Forskarna som jobbar med detta är otroligt tydliga – fortsatt ökat flygande är överhuvudtaget inte möjligt om vi skall ha en rimlig chans att nå Paris-avtalets 2-gradersmål!

Alla forskare är eniga om att utsläppen av växthusgaser omgående måste reduceras och reduceras väldigt mycket.

Läs mer konkreta fakta om varför fortsatt ökat flygande inte är möjligt om vi vill överleva på den här planeten – HÄR

Klimatförnekelsen ÄR närmare än vad vi trott – att så många folkvalda politiker uppenbarligen anser att forskarna har fel och dessutom agerar baserat på sin åsikt istället för på väl underbyggda och granskade fakta är ju riktigt skrämmande.

Att en del av dem försvarar sin ståndpunkt med drömmar om väldigt (helt) orealistiska framtida ”teknik-fixar” är lika skrämmande. Fakta finns, de är inte svårtillgängliga eller speciellt svårtolkade, men man väljer alltså att ”blunda” och istället sätta våra barn och barnbarns framtid på spel…  

Rädsla – också en stor orsak till irrationellt beteende…

Det kan inte sägas ofta nog – Rädsla och ångest kan utlösa irrationella tankar och beteende. Det finns många vetenskapliga studier kring detta. Läser man mer om ämnet är det också ganska tydligt att irrationell rädsla och irrationella tankar kan orsaka ångest och därigenom skapas en ”ond cirkel”.

Det här är troligen orsaken till att skrämseltaktiker, även om de ”säljer in” sina egna partiska versioner av ”fakta” kan få så många att lyssna – när du är skrämd agerar du inte alltid rationellt.

thefuture, BloggEtt exempel – Gör den här faktabaserade bilden dig mer försiktig när du tar ett bad, får den dig att bli försiktigare när du går på en fotbollsmatch eller utlöser den några andra tankar?

Agerar du rationellt eller irrationellt…?

Möjligheten att styra människor genom ”irrationella tankar eller ångest” har använts av propagandister, populister och i olika kampanjer under århundraden. Det romerska riket, Hitler / Goebbels, Mussolini och nu bl.a Trump-administrationen utnyttjar och frodas på människors irrationella rädslor.

De använder ofta fördomar som ställer olika grupper mot varandra och skrämseltaktik som gör människor oroliga för ”det okända” – bygger på människors rädsla, skapar en plattform för irrationellt tänkande som gör det möjligt för dem att avvika från sanningen, undvika vetenskapliga fakta och rationella tankar och ger dem möjlighet att presentera sina egna agendor och ”alternativa fakta” som en enkel lösning – En utväg…!

Det är inte heller ovanligt att man bygger upp scenarior som gör oss oroliga att lämna det ”kända och invanda”.
Ett bra exempel är argumentet som gick att läsa i SvD:s artikel ovan; ”…flyget är viktigt för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft…” – här framförs en åsikt med väldigt, väldigt vagt ”faktainnehåll” och ställs mot väl underbyggda och granskade fakta, som om det är en fråga om att välja ”antingen / eller” mellan två ”likvärdiga” argument[?] 

Man ger därvid åsikten ”legitimitet” att gälla som relevanta ”fakta”, utan att på något sätt redovisa vad den är baserad på.

Rädsla och ångest används också i marknadsföring, men på ett mer ”subtilt” sätt. man gör konsumenterna oroliga över sin ålder, sin vikt, sin klädsel/outfit – för att få dem att använda föryngrande produkter, att välja light-produkter, att efterlikna en specifika ”förebild/idol” etc. Även om folk ofta är medvetna om att de luras köper de produkterna – irrationellt!

En orealistisk värld…

När mänskligheten nu står inför några av de mest utmanande prövningar som vi någonsin har ställt inför – Vår överlevnad på planeten – är det kanske inte förvånande att populister försöker skildra en värld utan begränsningar, en värld där alla problem lätt kan svepas under mattan i väntan på att framtida teknik eller att framtida generationer förväntas lösa dem…

Ett par (ö)kända citat som nyligen cirkulerat i sociala medier illustrerar vad som, för en del, verkar vara den ”trendande” strategin för vägen framåt.

“You tell people a lie three times, they will believe anything. You tell people what they want to hear,
play to their fantasies, and then you close the deal…” 

“If you repeat a lie often enough, it becomes the truth.”

…eller Inte!

Vi är i ett väldigt kritiskt och avgörande skede i mänsklighetens fortsatta utveckling. Vi behöver faktabaserat, rationellt tänkande, brådskande åtgärder och omställning om vi vill överleva på planeten – inte narcissism, girighet, drömmeri, förnekelse, lögner, populism, diktatur och skrämseltaktik…

Du kan välja att tro på de som sprider osanning, rädsla och lögner – eller så kan du aktivt söka efter obestridliga, vetenskapliga fakta – Vad väljer du?

Nyhetsbrev

Anmäl dig med E-postadress för att få nyhetsbrev och blogg-inlägg från thefuture

Din prenumeration är nu registrerad! thefuture kommer att använda informationen du delger via detta formulär för att hålla kontakt med dig och för att skicka nyhetsbrev via e-post. Du kan när som helst ändra dina inställningar genom att klicka på "avregistrera/unsubscribe" längst ner i våra utskick, eller genom att kontakta oss på "info@thefuture.se". Genom att klicka på "Prenumerera" ger du ditt godkännande till att ta emot nyhetsbrev från oss.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!

Share This