Ett brännande ämne…

av aug 11, 2017Blogg0 Kommentarer

Återvinningsflödet måste öka radikalt annars kommer inte jordens resurser att räcka, vilket ju inte minst ”Overshoot Day” tydligt visar.

Enligt Eurostat behövde genomsnittseuropén 2012; 13,5 ton av olika resurser för sin livsstil – det är 260 kg/vecka  (inte bara hushållsresurser)
Det mesta av detta förvandlas till avfall efter bara en användningscykel. Värdemässigt försvinner samtidigt 95% av materialvärdet och energivärdet…

Samtidigt som det drivs alltfler projekt kring en cirkulär ekonomi där kretsloppstänket och återanvändningen av resurser är central, så ser vi en ökad förbränning av avfall i flera länder och det höjs nu röster på många håll för att det ökande antalet förbränningsanläggningar motverkar resursåtervinning och istället ”cementerar” den linjära konsumtionen.

Förbränning är inte resursåtervinning – det är permanent bortskaffande av resurser… som nästan alltid måste ersättas av jungfruliga nya resurser.

Vi behöver lära oss att designa med förutsättningen att avfall inte finns, att resurser i en byggnad, i ett föremål o.s.v. har värde, precis som pengar på en bank – en resursbank!

Kanske behöver vi döpa om ”Avfallstrappan” och rita om den lite grann…

Nyhetsbrev

Anmäl dig med E-postadress för att få nyhetsbrev och blogg-inlägg från thefuture

Din prenumeration är nu registrerad! thefuture kommer att använda informationen du delger via detta formulär för att hålla kontakt med dig och för att skicka nyhetsbrev via e-post. Du kan när som helst ändra dina inställningar genom att klicka på "avregistrera/unsubscribe" längst ner i våra utskick, eller genom att kontakta oss på "info@thefuture.se". Genom att klicka på "Prenumerera" ger du ditt godkännande till att ta emot nyhetsbrev från oss.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!

Share This