Ett brännande ämne…

av | aug 11, 2017 | Blogg

Återvinningsflödet måste öka radikalt annars kommer inte jordens resurser att räcka, vilket ju inte minst ”Overshoot Day” tydligt visar.

Enligt Eurostat behövde genomsnittseuropén 2012; 13,5 ton av olika resurser för sin livsstil – det är 260 kg/vecka  (inte bara hushållsresurser)
Det mesta av detta förvandlas till avfall efter bara en användningscykel. Värdemässigt försvinner samtidigt 95% av materialvärdet och energivärdet…

Samtidigt som det drivs alltfler projekt kring en cirkulär ekonomi där kretsloppstänket och återanvändningen av resurser är central, så ser vi en ökad förbränning av avfall i flera länder och det höjs nu röster på många håll för att det ökande antalet förbränningsanläggningar motverkar resursåtervinning och istället ”cementerar” den linjära konsumtionen.

Förbränning är inte resursåtervinning – det är permanent bortskaffande av resurser… som nästan alltid måste ersättas av jungfruliga nya resurser.

Vi behöver lära oss att designa med förutsättningen att avfall inte finns, att resurser i en byggnad, i ett föremål o.s.v. har värde, precis som pengar på en bank – en resursbank!

Kanske behöver vi döpa om ”Avfallstrappan” och rita om den lite grann…

Nyhetsbrev

Anmäl dig med E-postadress för att få nyhetsbrev och blogg-inlägg från thefuture

Din prenumeration är nu registrerad! thefuture kommer att använda informationen du delger via detta formulär för att hålla kontakt med dig och för att skicka nyhetsbrev via e-post. Du kan när som helst ändra dina inställningar genom att klicka på "avregistrera/unsubscribe" längst ner i våra utskick, eller genom att kontakta oss på "info@thefuture.se". Genom att klicka på "Prenumerera" ger du ditt godkännande till att ta emot nyhetsbrev från oss.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!

Share This