Ibland ser man ju inte skogen för alla träd…

av | Aug 24, 2017 | Blogg

Just nu är hajpen för elbilar helt otrolig, och med tanke på alla föroreningar som fossilbränslebilarna ger upphov till, så är det ju absolut en välkommen utveckling.

Men…

Ibland kan man ju verkligen undra hur smarta vi människor är. – Efter mer än hundra års utveckling och massvis av miljarder i utvecklingskostnader har vi kommit fram till att en ”låda” som väger mer än 1,2 ton är det optimala sättet att transportera 1,5 människor (ca 100 kg), i snitt 18 km/dag (2015). För detta använder vi ett fossilt ej förnybart bränsle och en motor med en energiverkningsgrad på ca 20%…

Multiplicerar vi allt detta så innebär det att bara ca 2% av energin i tanken används för att transportera oss – systemförlusterna är nära 98%…

Tittar vi sedan på hur vi använder bilen (se bilden) är det ju ännu underligare.

… och för detta är vi villiga att sätta hela planetens klimat på spel!?

I en tid när många företag ser över sina bilpolicys för att inkludera miljövänligare fordon och se över reseersättningar. Borde vi inte också fundera lite mer på den större frågan… Kanske börja med hur vårt samhälle och våra företag är organiserade, var kontoren finns, varför vi behöver bilar o.s.v.

… men det är ju förstås bara en tanke!

 

Share This