Utvecklar vi åt fel håll?

av | sep 20, 2017 | Blogg

Ibland undrar man – Utvecklar vi åt fel håll?

De flesta produkter vi köper finns tillgängliga från många olika producenter och även om de skiljer sig åt lite, så är huvudfunktionen, ”nyttan” den samma. (Smartphones är t.ex. förvillande lika och kan, i huvudsak, samma saker)

Det innebär att priset blir mycket viktigt.

Producenterna måste alltså få ner priset, t.ex. genom ökade volymer, billigare material, outsourcing o.s.v.

Billigare produkter medför ofta kortare livslängd och att ev. reparation blir dyrare än att köpa nytt. Produktions- och kostnadsoptimerade produkter är sällan optimerade för enkel återvinning – råvaruvärdet är för lågt, demontering blir för dyrt – produkterna slängs

Avfallsindustrin utvecklas för att minimera avfallskostnaderna – t.ex. förbränning(?)

Men vänta nu…

Istället borde man ju utveckla så att det inneboende värdet i produkten kvarstår – t.ex. genom att den är reparerbar (ökad livslängd) och att den enkelt kan källsorteras, så att råvarorna kan ingå i en ny produktionscykel

Det skulle inte bara minska behovet av nya resurser, det skulle dessutom innebära att ”ägandekostnaden” för oss konsumenter skulle minska – vi behöver inte hela tiden köpa nytt utan kan reparera och när produkten är ”slut” så har råvarorna ett högt värde.

Vi kanske t.o.m. kan låna istället…

 

Nyhetsbrev

Anmäl dig med E-postadress för att få nyhetsbrev och blogg-inlägg från thefuture

Din prenumeration är nu registrerad! thefuture kommer att använda informationen du delger via detta formulär för att hålla kontakt med dig och för att skicka nyhetsbrev via e-post. Du kan när som helst ändra dina inställningar genom att klicka på "avregistrera/unsubscribe" längst ner i våra utskick, eller genom att kontakta oss på "info@thefuture.se". Genom att klicka på "Prenumerera" ger du ditt godkännande till att ta emot nyhetsbrev från oss.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!

Share This