Vi behöver tala klarspråk om klimatet – NU!

av | aug 8, 2018 | Blogg

Många har väl läst eller hört att vi måste begränsa jordens temperaturökning till max +2 °C, till år 2100.
Hela Parisavtalet handlar ju i huvudsak om just det.

För många känns ju år 2100 så där långt bort att vi inte behöver oroa oss så där speciellt mycket. Så långt bort att vi inte behöver ändra vårt beteende, i alla fall inte just nu… väl?

Men det finns absolut ingenting som säger att de oundvikliga klimatförändringarna låter vänta på sig ända till 2100. Det är ju inte minst denna sommaren ett tydligt bevis på.

Sanningen är snarare den att +2 graders temperaturökning är en väldigt kvalificerad gissning av forskarvärlden. En bedömning om att upp till den nivån kan vi förhoppningsvis förvänta oss att planetens klimatsystem beter sig och förändrar sig någorlunda ”linjärt” och enligt de kunskaper vi har om dessa extremt stora och komplexa system.

Det är ju inte heller så att förändringarna är jämnt fördelade. Varken över tiden eller geografiskt över planeten. Istället får vi vänja oss vid betydligt större variationer och mer oberäkneligt och extremt väder.

Dessutom är det så att forskarna har överraskats lite av hur snabbt förändringarna går. Något som gör att oron ökar betydligt i forskarvärlden kring så kallade ”tipping-points”. Punkter där klimatförändringarna kan bli självförstärkande och ”skena iväg”. Läs mer om ”Hothouse Earth” av Johan Rockström m.fl – artikel

Värmerekord 

SMHI räknar med att vi precis haft den varmaste julimånaden på 260 år (!) och värmerekord slås just nu över hela planeten. Spanien och Portugal ”knäar” under ”50-graders vindar”. Afrika satte ”all-times-high” för bara någon vecka sedan. På Irland smälter asfalten. I Sydkorea registrerade man nytt rekord på 41,0 °C den 1 augusti och i Death Valley, USA registrerades den varmaste månaden som någonsin uppmätts på jorden med en genomsnittstemperatur (inkl. dag och natt) på 42,3 °C. I Quriyat, Oman gick nattemperaturen den 26 juni aldrig under 42,6 °C (högsta uppmätta minimitemperatur för ett dygn)…

(Klicka för större bild)

Det började regna i Imperial, Kalifornien, den 24 juli när temperaturen var 48,3°C (!). Det är den högsta temperatur som observerats i världen i samband med regn. Tidigare rekord: 46,1°C.

…och då vet vi ännu inte om 2018 ens kommer att platsa bland ”top 5” som det varmaste året hittills.
Listan toppas just nu av 2016, 2015, 2017, 2014…

Temperaturer som stiger över +50 °C är inte längre stora nyheter. Det händer regelbundet i Arabstaterna, södra Iran, i delar av Indien, i Death Valley och på senare tid har vi fått lära oss att utsikterna är dystra och hotar inte längre bara ökenområden. I Vietnam beslutade i år många bönder att sova under dagen och arbeta på natten på grund av den outhärdliga värmen. 

Temperatur + Fuktighet = WBT

Den mest befolkade regionen i världen – Kinas nordliga slätt från Peking till Shanghai, tätbefolkat och livsmedelsproducerande – kan komma att bli obeboelig om den globala uppvärmningen fortsätter. Orsaken är den dödliga kombinationen av värme och fuktighet, mätt som ”wet-bulb-temperatur” (WBT). När WBT når +35 °C, kan människokroppen inte längre kyla sig genom att svettas och till och med vältränade människor som bara sitter i skuggan kan dö inom sex timmar. (Se Video från WEF.)

Den 1 augusti slogs rekordet för den högsta luftfuktighet/daggpunkt som någonsin mätts i Sverige +24,8 °C
(Lufttemperatur +26 °C och 93% relativ fuktighet)

Men även om vi kanske inte riskerar att nå livshotande ”WBT-nivåer” i Sverige, så får de höga temperaturerna många andra konsekvenser…

Torka

Det har väl inte undgått någon att det är och har varit väldigt torrt i Sverige i sommar. Bevattningsförbud, brunbrända gräsmattor, uteblivna skördar, missväxt ochbönder som tvingas nödslakta sina djur. Björkar som fäller sina gulnande löv redan i mitten av Juli… Listan är hur lång som helst.  …och det värsta är kanske ändå inte det vi ser med blotta ögat. Spannmåls- och foderbristen ger konsekvenser under lång tid, grundvattenmagasin fylls inte på, jorden eroderar osv.
…i media handlade debatten där och då, ganska omgående om hur stora miljardstöd staten och EU kan bidra med. En och annan ledare skrivs om ”mat-nationalism” och någon ifrågasätter t.o.m varför vi överhuvudtaget behöver matproduktion i Sverige – mat kan vi väl importera… 

Om du händelsevis trodde att torkan bara är ett svenskt problem. Ta en titt på satellitbilderna över nordvästra Europa nedan. Jämför färgerna på marken…

I New South Wales, Australiens mest befolkade delstat deklarerade man nu i veckan att svår torka råder i hela delstaten. (NSW:s yta är nästan 2 x Sveriges yta) Där är det ju ”höst/vinter” nu, den tid då naturen brukar ”ladda upp” inför den varma sommarperioden.

I stora delar av Amerikanska västern och mellanvästern råder också torka. I början av året var dessutom bl.a Kapstaden i Sydafrika (3,7 milj. inv.) ytterst nära att bli helt utan dricksvatten i samband med den värsta torkan på över 100 år.

Klimatförändringen och överutnyttjande påverkar dessutom viktiga vattenkällor, sjöar och vattendrag. Vilket ytterligare förstärker hotet mot vår vattenförsörjning. Läs mer i denna artikel från National Geographic

Bränder

Den 16 Juli pågick 75 skogs- och markbränder med varierande omfattning över hela Sverige. Vissa av bränderna var så stora att en räddningsledare sa; ”…de är för stora för att kunna släckas, vi får inrikta oss på att försöka skydda liv och bebyggelse...”

Men tack vare fantastiska insatser från svenska brandmän, frivilliga och med hjälp från grannländer och EU mobiliserades flygplan för vattenbombning, helikoptrar för släckning och andra resurser.

Ingen glömmer väl den långa konvojen med brandbilar som körde igenom landet från Polen…

Mer än 25.000 hektar (=36.000 fotbollsplaner) har brunnit hittills, främst i bl.a. Gävleborgs, Dalarnas och Jämtlands län. Betydligt mer än vid katastrofbranden i Västmanland för fyra år sedan. Hela byar har fått evakueras. Nu, så här i början av augusti är de flesta bränderna släckta, bl.a. tack vare regnväder.

Söndag 5 augusti meddelade MSB; Torka och hårda vindar gör att brandrisken är fortsatt extremt hög i mellersta och södra delen av Sverige samt delar av nordöstra Norrland. Läget är extremt allvarligt och brandriskvärdet är bland de högst uppmätta i Sverige. (Lägesbild från SOS Alarmering)

Grekland rapporterar samtidigt att man haft den dödligaste ”brand-säsongen” hittills. Bara i branden kring orterna Rafina och Mati har minst 91 personer dött och över 200 har skadats. Branden omfattade mer än 1300 hektar. Minst 1220 byggnader och 300 bilar har förstörts. Bilder visar människor som fått fly hals över huvud ut i vattnet för att undgå lågorna och utbrunna bilar som fastnat i ”kö” när de försökt fly.

USA
Den 8 Augusti, redovisade NIFC att det fanns 107 aktiva bränder omfattande ca 657.000 hektar. Under 2018 har hittills mer än 2,2 miljoner hektar brunnit.

Bara i Kalifornien har under 2018 mer än 39.000 människor evakuerats från sina hem. Ett flertal dödsfall har registrerats och hittills har minst 2.000 hem brunnit ner. Den 5 Aug utlystes katastroftillstånd då ”bara” ”Mendocino-complex” branden omfattar över 120.000 hektar. 

Ryssland
I mitten av juli drev röken från de stora skogsbränderna som fortsätter att härja i Sibirien hela vägen in över Kanada och USA. Det rapporterades att mer än 321.000 hektar brann.

Vissa av bränderna bekämpas inte ens eftersom det är avlägset, för ”oländig terräng” och för att bränderna inte utgör direkt människofara. Det är dessutom för kostsamt…?!

Kanada
1 Augusti redovisade Canadian WFIS, 241 mark- och skogsbränder utom kontroll och 168 där man hade kontroll. Flest bränder finns i den västra provinsen British Columbia. 

Under 2018 har hittills mer än ca 400.000 hektar brunnit och ca 5.300 enskilda skogs- och markbränder bekämpats.

 

Brandriskerna ökar…

Enskilda bränder kan kanske inte kopplas direkt till klimatförändringarna. Men om man lyfter blicken och ser på ”mönstret” – den oerhört torra terrängen, resultat av allt längre torr-perioder – brinner som fnöske. Det gäller inte bara i Sverige, mönstret är tydligt över hela världen.

Mängden skog som hittills brunnit upp, bara i år, är enorm. Till detta kan man dessutom addera den stora omfattningen av, delvis illegala, skogsbränningar (skövlingar) som görs för att odla oljepalmer, boskapsskötsel mm i Sydostasien och Amazonas*. Utsläppen av växthusgaser från allt detta tillsammans är väldigt stora, samtidigt som kapaciteten att ta upp CO2 (koldioxidsänkan) minskas i motsvarande storleksordning. I alla fall på kort sikt.

*/ Bara under Juni månad i år brändes/avverkades 116.900 hektar (=167.000 fotbollsplaner, eller 343 x Central Park, NY) i Amazonas – nytt rekord, enligt Imazon.

…att i samband med bränderna få läsa i media hur enskilda politiker försöker tjäna ”populistiska” poäng genom att t.ex ställa anslag för omställning till elcyklar mot anslag till vattenbekämpningsflygplan, eller försöka korsfästa varandra för vem som gjort fel. Är i sammanhanget ganska osmakligt och vittnar om en oerhörd okunskap om orsakerna till och insikt i de klimatförändringarna som nu på riktigt börjar synas även hos oss i Sverige. – Hoppas det inte är brist på förändringsvilja… 

Men ändå…

En sommardag i slutet av Juli tillbringade jag och familjen eftermiddagen på en väldigt välbesökt strand. Vad tror ni samtalen i sällskapen runt omkring mest handlade om? … Just det, semesterresor…

Det diskuterades flitigt om vilket, ofta ganska exotiskt, resmål som varit sommarens höjdpunkt. Den populäraste stranden, bästa shoppingen, bästa restaurangen, billigaste flygbolaget och lyxigaste hotellet… Instagram- och Facebookbilder från ”häftiga” ställen delades friskt, samtidigt som några var påtagligt irriterade på hur eldningsförbudet omkullkastat deras planer för kvällens grillfest… Någon tyckte också att maten på flygningen till Sveriges VM-match i Jekatrinenburg varit urusel…

Nåja – något enstaka lågmält ord avslöjade också att någon kände lite oro kring ”om vädret var riktigt normalt…”

När vi senare kom hem och jag slog upp tidningen. Kunde jag läsa om att orsaken till den ihållande värmeböljan troligen var att den nordliga jetströmmen verkade ha förlorat fart och att ett högtryck därför hade ”fastnat” över norra Europa. Det verkade då som att media äntligen börjat förstå, och vågade nämna, kopplingen mellan ett förändrat klimat och extremväder.
Men så vände jag på bladet och får då veta att marknaden återigen tagit ett glädjeskutt. Bl.a. på grund av uppgifter om ökad lönsamhet för bl.a. Lundin Oil och att nya fyndigheter av stora mängder olja gjorts…!?!

Det är inte alltid enkelt att förstå alla samband som finns i vår komplexa värld. Men det är väldigt hög tid att vi börjar prata i klartext om hur saker och ting hänger ihop. – Vi behöver tala klarspråk om klimatet – NU!

Nyhetsbrev

Anmäl dig med E-postadress för att få nyhetsbrev och blogg-inlägg från thefuture

Din prenumeration är nu registrerad! thefuture kommer att använda informationen du delger via detta formulär för att hålla kontakt med dig och för att skicka nyhetsbrev via e-post. Du kan när som helst ändra dina inställningar genom att klicka på "avregistrera/unsubscribe" längst ner i våra utskick, eller genom att kontakta oss på "info@thefuture.se". Genom att klicka på "Prenumerera" ger du ditt godkännande till att ta emot nyhetsbrev från oss.

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så får du senaste nytt och andra uppdateringar.

Grattis - Du är nu medlem i Friends of thefuture!

Share This